Slaapproblemen: Je kent het vast wel. Dat je heerlijk in slaap valt maar midden in de nacht wakker wordt om vervolgens niet meer in slaap te komen. Anderen kennen het weer dat ze vanaf het begin van slapen tot midden in de nacht naar het plafond liggen te staren om vervolgens nog een paar uurtjes slaap mee te pakken.

Oh nee he!!! terwijl je die dag erna zo’n drukke dag hebt. Dan kun je dit er echt niet bij hebben. Loop je weer de hele dag achter jezelf aan.

Wat is nou eigenlijk de oorzaak van slaapproblemen. Vanuit mijn professie kan ik er enkele opnoemen:

  1. Een hormonale disbalans
  2. Een disbalans in je orgaan systeem.

In deze blog wil ik graag stilstaan bij het eerste punt.

Het Hormonale systeem:

Ons hormonale systeem is de hele dag in de weer om ons lichaam in balans en goed functionerend te houden. Dit gebeurt onder invloed van hormonen. Hormonen zijn stoffen die door ons lichaam zelf (hormoonklieren) worden aangemaakt en die functies in ons lichaam regelen en verschillende processen beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld slapen, voortplanting, stofwisseling, gedrag, emoties regulatie en nog veel meer.

Hormonen worden door het bloed vervoerd naar de organen waar ze hun werk moeten doen. Als de avond valt wordt bijvoorbeeld het hormoon melatonine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lekker in slaap kan vallen. Als de dag weer begint worden onder andere de hormonen adrenaline en cortisol aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat je in actie kan komen om je dagelijkse dingen uit te voeren. Bij een stress situatie wordt er door de bijnieren meer adrenaline en cortisol aangemaakt.

In principe is dit normaal en gezond, maar als de productie van adrenaline en cortisol te hoog wordt, omdat je te veel stress hebt, dan kan dit de overhand nemen en zorgt dit ervoor dat je uit balans kan raken. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de aanmaak van melatonine overschaduwd wordt door je adrenaline en cortisol (over) productie met als gevolg dat je slaapritme verstoord is en je dus wakker ligt.

Andere factoren die de productie van adrenaline in de hand kunnen werken zijn: Te veel en te lang werken achter de computer of tablet (vooral in de avonden), geen rust nemen, ongezond eten, te veel alcohol nuttigen, roken en te veel koffie drinken. Veel slaapproblemen van kinderen zijn echt te wijten aan te lang en te veel schermgebruik (vooral in de avonden)

Tips

Dit zijn dus ook meteen de tips die je ten harte kan nemen om je slaapritme weer te herstellen.

  1. Los je problemen op en vermijd stress
  2. Probeer gezond te eten (veel groente en fruit)
  3. Drink genoeg water
  4. Vermijd schermgebruik in de avond (geef je lichaam de kans om melatonine aan te maken)
  5. Minimaliseer alcohol gebruik
  6. Drink voor het slapen gaan geen koffie, maar bijvoorbeeld water of thee
  7. Leg geen telefoon naast je bed (als je wakker ligt ga je vaak kijken op je telefoon m.a.g nog meer adrenaline aanmaak)

Hopelijk zijn deze tips voldoende om je slaapritme weer te herstellen. Verwacht echter niet binnen enkele dagen al verbetering, want waarschijnlijk heb je er ook een tijd over gedaan om jezelf uit balans te krijgen.

Mochten de klachten niet verdwijnen dan kan osteopathie uitkomst bieden.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben of een afspraak willen maken voor behandelingen osteopathie, neem dan contact met mij op via het contactformulier op de website.

Barend van Zelm van Eldik

Osteopaat en acupuncturist in Leiden